wtf is an Alaskan ? - Federation of Belgian Mushers Clubs

Dogs running
FBMC Logo
FBMC v.z.w.
Club toegang
Menu
Ga naar de inhoud

wtf is an Alaskan ?

INFO > Allerlei
Greyster
Pups
Thorax
Alaskan
De Alaskan is een benaming afkomstig uit het verleden.
Men zou kunnen zeggen dat het een hond is die zijn oorsprong vindt in Alaska.
Ergens klopt dit ook wel, en als we van een Alaskan Husky spreken, dan is dat dezelfde hond, enkel met een meer noords type uitzicht.
De Alaskan is een gezamenlijke benaming van een kruising hond die het gewenste is of zoveel als mogelijk benaderd. Meer specifiek in de sledehonden sport, anders zouden we alle honden die het gewenste benaderen een Alaskan kunnen noemen.
Alaskanen kun je niet zomaar herkennen, omdat ze zoveel uiterlijke kenmerken vertonen die zoveel verschillen, dat een vergelijk maken haast onmogelijk is. Uitgezonderd de bouw is het een hond die wilt vooruit gaan, en liefst zo snel mogelijk of zolang als mogelijk afhankelijk van de discipline die je ermee doet.
In het kort is een Alaskan een hond die voldoet aan een gewenste.

Alaskan
Kruising Alaskan husky - Duitse Staander/Pointer
Croisement Alaskan Husky - Braque Allemand/ PointerAlaskan Husky zoals wij ze kennen.

Misvattingen.

Het is fout de Alaskan te willen omschrijven als een noords type hond, recht opstaande oren, dikke vacht, ronde poten etc. Eigenlijk een beschrijving van een poolhond. Het kan er zo uitzien, maar een jachthond die een slee trekt en die het gewenste weet te vertegenwoordigen is ook een Alaskan.

Tegenwoordig evolueert het steeds meer, waardoor het meer noordse minder aanwezig is. Er zal nog poolhond inzitten, maar de uiterlijke kenmerken zijn geëvolueerd naar een hond die de bouw heeft om een prestatie neer te zetten. Vacht, kleur, oren en staart zijn in dat opzicht minder belangrijk. Ook al zal je zelden een korthaar in het hoge noorden tegenkomen bij extreme – temperaturen. Maar het kan wel. Er zijn hulpmiddelen om de honden warm te houden en het bevordert daarmee ook onze evolutie in de sport.

Pure bred Duitse Staande.

Als hij voldoet aan het gewenste, is hij een Alaskan voor de slee.

Hound of Eurodog.
Special bred to perform .

Andere benamingen.

Andere benamingen geven een bepaald type aan, of een bepaalde lijn, zoals bij alle honden rassen je bepaalde kenmerken zal terug vinden in bepaalde lijnen.
Zo is er de Hound, de Duitse staander ( die ook een ras is maar weet uit te blinken in de sport en zodoende als Alaskan mag omschreven worden.) Greysters enz. Van het moment dat een type of zelf een ras gebruikt wordt in de sledehondensport en voldoet aan een gewenste, dan is het een Alaskan .

Een hond die een kruising is en niet voldoet aan een gewenste is een CDR of bastaard in de niet negatieve zin van het woord. Want ook zij zijn een niet te verfoeien ras. Maar dat is een ander hoofdstuk.

Border Collie type Old Hemp

Als hij aan het gewenste voldoet voor de slee, dan is ook hij een Alaskan
S'il est conforme à un désirée devant le traîneau, il est aussi un Alaskan

Alaskan Husky

FBMC v.z.w.
Prinsenlaan 18
9140 Temse
Wegens spammers worden op de website geen contact gegevens geplaatst.
En raison des spammeurs, aucune information de contact n'est indiquée sur le site.

Terug naar de inhoud