Een gesprek met Dieren arts Arickx Geert - Federation of Belgian Mushers Clubs

Dogs running
FBMC Logo
FBMC v.z.w.
Club toegang
Menu
Ga naar de inhoud

Een gesprek met Dieren arts Arickx Geert

INFO > Training

19/12/1999  Een verslag van ons gesprek tussen DA Geert en mijzelf.
Hij is niet meer van deze wereld, veel te jong heen gegaan, maar dit artikel is een mooie herinnering aan hem.

Arickx Geert

Aftrainen van de hushky's,

Einde maart begin april kan men rustig denken om de honden af te trainen.
Ik heb nog nooit enige uitleg gekregen omtrent deze problematiek.
Is het wel nodig om ze af te trainen en wat kunnen de gevolgen zijn indien ik het niet doe?

Ik denk wel dat het nodig is om de honden af te trainen.
Je zet je motor ook niet af nadat je 120 km/h hebt gebold zonder deze eventjes op rallanti te laten draaien.
Zo is dat voor je honden ook, je bouwt hun conditie geleidelijk op en daarna bouw je geleidelijk af.
Het simpelste om te doen is de frequentie minderen want minder km. gaat gepaard met snelheid opdrijven waardoor de afstand word omgezet in snelheid, dus niets afgebouwd.
Snelheid minderen mag je proberen maar of het lukt is een andere vraag.
Uit ervaring weet ik dat vijf maal trainen per week een goede opbouwend effekt heeft en dat viermaal trainen relatief goede resultaten meebrengt en dat drie keer trainen een achteruitgang betekend die geleidelijk aan gebeurt.
Eureka!
Wie vijfmaal traint zal overgaan op viermaal en daarna driemaal enz.
Degene die viermaal traint gaat naar drie en degene die driemaal gaat gaat naar twee.
Simpel! Was het niet dat als je op tweemaal komt, je denkt, O de zaterdag en de zondag is tweemaal en het is o.k.
Je bent weer aan het opbouwen en de week bouw je af..
Je berokkent meer schade aan de spieren dan je zult vermoeden.
Probeer dan het volgende, 1X de woensdag en 1X de zaterdag of de zondag en tussendoor de hond uitlaten word niet meegerekend dat is afbouwen.
Tweede punt is, jut ze niet op en laat ze gewoon doen, ze zullen stilletjes aan rustiger gaan lopen en zo een afbouwend effect hebben.
Wat zijn of kunnen de gevolgen zijn van het niet aftrainen?

We vragen het onze medisch team te scherpenheuvel, Dr. Ruth

Sorry; we zappen naar scherpenheuvel bij Dr. Geert Arickx.


JC.- Dokter wat zijn de gevolgen indien ik mijn honden van de ene op de andere dag stop met trainen?

DA Geert.-Wel in principe heeft het een afbouwend karakter zij het nogal drasrisch maar deze is minder belangrijk dan het psychologisch effect.
Stel je rookt als een turk en van de ene op de andere dag stop je met roken, de ontwenningsfase treed op en je word hyper zenuwachtig, zweten,trillen, eet alsmaar door om een gebrek te compenseren.
Stel je rookt als een turk en van de ene op de andere dag stop je met roken, de ontwenningsfase treed op en je word hyper zenuwachtig, zweten,trillen, eet alsmaar door om een gebrek te compenseren. Wel bij de hond is dat ook zo. Je brengt je hond in top conditie en als hij een hoop energie ten volle kan stapelen om dan te benutten, mag hij er niets mee doen.
Die hond staat op springen en reageert door alles af te breken of te ontsnappen.
Die hond staat op springen en reageert door alles af te breken of te ontsnappen. Dit is de ontwenningsfase voor een hond.

JC

JC.- Wat kunnen de gevolgen zijn in de toekomst met het oog op het volgend seizoen?

DA Geert

DA Geert.-Weten wij niet maar positief zou ik het alvast niet noemen.

JC

JC.- Wat zijn de rechtstreekse problemen die kunnen ontstaan op zeer korte termijn?

DA Geert

DA Geert.-Zoals ik boven vermelde fysisch niet veel tenzij men éénmaal per week gaat trainen en de hond spierkwetsuren kan oplopen. Spierletsels zijn bij atleten het ergste dat er kan gebeuren en spierscheuring is zuiver verlies van spiermassa.

JC

JC.- Wat is volgens U de noodzakelijke punten om in het oog te houden bij het aftrainen?

DA Geert

DA Geert.-Zoveel mogelijk kwetsuren vermijden en de hond het seizoen beëindigen met een positief beeld van een training.

JC

JC.- Is het boven beschreven aftrain-programma waardevol of zit ik er helemaal naast?


DA Geert.-Ja het is zeker een goed programma, maar ik ben maar een leek in de sport en moet nog veel leren. In ieder geval het is zeer verrijkend aangezien het aftrainen niet gemakkelijk in gedachten opkomt.

JC

JC,- Is het zo dat als je de honden 1X per week traint buiten het seizoen dan wel, je in zekere mate een deel van de training behoud en dat je het volgende seizoen eigenlijk kunt starten met een basis aan conditie?

DA Geert

DA Geert.-Zou ik zeker niet doen omdat je de spieren dan weer opbouwt en dan weer afbreekt. Je zult zelfs met niets je nieuwe seizoen starten. Als niet te onderschatten training die in de zomer nog wel te doen is, is alle dagen wandelen en zien dat je hond nooit moe aankomt want dan ben je weer aan het opbouwen.

JC

JC.- Wandelen heeft een trainings- effect moet men deze tot een minimum herleiden ?

DA Geert

DA Geert.-Veel wandelen is de boodschap omdat je een zekere conditie behoud bij uw hond en bij uzelf.

JC

JC.- Veel km.wandelen is opbouwen is het dan ook nog nodig deze geleidelijk aan af te trainen door in dit geval de km te reduceren of de frequentie te minderen?

DA Geert

DA Geertt.-Zou je kunnen doen als soft aftrainings-programma.
Nabericht,
JC.- Dokter? Indien een musher een willekeurige afstand aflegt tegen een gemiddelde snelheid van 4 km/h is dat de dieren mishandelen of kunnen deze die snelheid aan zonder voorafgaande trainingen en zonder schade te berokkenen aan de honden?
Team en Geert
DA Geert.-Er is zeker geen sprake van dieren mishandeling want aan 4 km per uur is nog trager dan wandelen. En als de hond het niet kan zal hij het niet doen. Er treedt ook geen melkzuur opbouweffect op en als deze er toch moest zijn is deze allang weggewerkt.

JC.
JC.- Zelfs indien dit 20 km zou bedragen?

DA Geert

DA Geert
DA Geert.-En meer ook, het heeft zelfs een opbouwend effect.

JC.

JC.
JC.- Psychologisch gezien, zouden de honden minder snel gaan lopen het volgende seizoen indien men buiten het seizoen met de honden zou wandelen.

DA Geert.

DA Geert.
DA Geert.- Neen, ze zullen het verschil maken tussen een halsband en een tuig en beide ervaringen scheiden. Hou vooral in beid gevallen het plezier erin voor de honden en ze zullen ze allebei even graag doen.

JC.

JC.
JC.- Tijdens dit vochtig seizoen zien wij de poten van onze honden een roze kleur krijgen tussen de tenen. Is dit erg en kunnen wij er iets aan doen om dat te verhelpen?

DA Geert

DA Geert
DA Geert.- Het is géén erge aandoening, het is gewoon irritatie van de huid die zolang d hond niet likt géén problemen oplevert. Als hij gaat likken kan hij wonden maken en dan zit je met een probleem.  Om dat te verhelpen zou je ze de kans moeten geven hun poten te drogen en indien er erge irritatie is tussen de tenen ze insmeren met handcreme op basis van goudbloem. Alowa en nog iets

JC.

JC.
JC.- Is het nuttig om de pootjes in te smeren met vet zoals vaseline?

DA Geert.

DA Geert.
DA Geert.-Zeker niet doen aangezien het vocht dan in de kussentjes blijft zitten en de pootjes niet droog geraken met de gevolgen van dien

Drank problemen bij honden?

Na het artikel van Gunther in de Courier nr 22 welke is uw conclusie omtrent dit probleem?

DA Geert.
-Het is niet zo eenvoudig omdat er meerdere factoren optreden. Het soort voedsel, drinkt de hond weinig, en het verteren,en het oxideren van het voedsel. Houden wij ons enkel bezig met de drie eerste factoren dan kunnen wij zeggen dat indien de hond weinig drinkt het water een goede vochttoevoer is, ten tweede is het voer dat bevochtigd moet worden kwalitatief minder goed en ten derde; voer dat geweekt is zal sneller door de darmen gaan waardoor het lichaam minder tijd heeft om stoffen uit het voedsel te halen. Bijkomend probleem bij het weken is dat het droogvoer dat geweekt wordt meer vocht zal bevatten dan de oorspronkelijke vorm en zodoende in volume aanzienlijk zal toenemen.  Door het grote volume verhoogt men de kans op maag kanteling. In dat geval zal men er goed aan doen tweemaal per dag eten te geven.

Conclusie! In het algemeen zal men droogvoer bevochtigen en direct te eten geven, wat een goed compromis is.

FBMC v.z.w.
Prinsenlaan 18
9140 Temse
Wegens spammers worden op de website geen contact gegevens geplaatst.
En raison des spammeurs, aucune information de contact n'est indiquée sur le site.

Terug naar de inhoud