Luie musher - Federation of Belgian Mushers Clubs

Dogs running
FBMC Logo
FBMC v.z.w.
Club toegang
Menu
Ga naar de inhoud

Luie musher

INFO > Training

Een goede musher is een luie musher.

Waarom ?

Omdat de mens nu eenmaal van nature uit lui is en dit maakt dat hij zijn hersenen heeft ontwikkeld om aan zijn luiheid te kunnen toegeven.
Een musher is een mens, en dus zal hij het zich ook zo gemakkelijk mogelijk maken, ook al wilt hij energie verspillen of verbruiken in hetgeen hij/zij gr
aag doet, het zal altijd herleid worden tot een strikt minimum.

De musher heeft een handler, om het hem minder zwaar te maken of omdat hij rijk is en het zich kan veroorloven, of het is de partner die mee in de sport opgaat van zijn wederhelft.
De musher heeft honden, en die kunnen ook helpen, enkel moeten wij hen dat leren.
De leidhond is de uitverkorene om u te helpen, al hebben de anderen ook hun deel .

Een rustig team helpt, een opgejut team werkt tegen de luiheid van de musher, en kost energie aan de musher. De natuur is zo in elkaar dat het energie verspilling zoveel als mogelijk vermijd. Daarom dat er een draf en een galop bestaat, de minst energie vretende zal het op dat ogenblik halen. Willen we sneller gaan, dan gaan we lopen, maar eerst gingen we sneller stappen omdat dat nu eenmaal minder energie vretend was .

Uw honden helpen elkaar tot het vormen van een team.

Het volstaat niet om een paar individuen bij elkaar te zetten en dan te zeggen, ik heb een team.

Een team werkt samen, is op elkaar afgestemd en alles verloopt zoals een geoliede machine; zachtjes. Ieder zijn deel van zijn team zijn.

Uw team heeft ook zijn verschillende hulpjes. De leidhond is het stuur, de CO-lead helpt de leidhond. De swing maakt het tempo van uw team en helpt de leaders. Uw wheeldogs zijn er voor het bochtwerk en oefenen de nodige krachten uit om de bocht te kunnen nemen met uw team, en uw teamdogs zijn de extra paarden kracht van uw team. Iedere hond heeft zijn eigen bijdrage en helpt het geheel dat dan een Team geworden is. Als er eentje gaat tegen wringen of zijn eigen ding gaat doen, dan is hij geen hulp meer en oefent onnodig energie verlies uit voor hem en de anderen. In principe helpt iedereen elkaar tot een geheel.

Uw team werkt voor u en niet tegen u, ook al denkt u dat hetgeen u bereikt enkel winst is.

Uw leidhond zal je leren de line-out uit te voeren om je team in te spannen zonder hulp van een andere persoon. De leidhond houd de lijn strak en de honden van het team in het gareel. De CO-lead helpt de leaddog en zal hetzelfde doen. Dan spannen wij de swings in, die hoe dan ook al praktisch leaddog zijn, of in opleiding maar zeker geen probleem honden. En dan span je de honden in volgens ze al min of meer een bijdrage hebben aan de algehele discipline en als laatste , de “probleem” honden. Honden in opleiding of honden die toch steeds blijvend een beetje roet in het eten gooien. Als je deze als laatste neemt, dan helpen de anderen jou om deze clowns toch nog niet al te buitensporig te zijn.

Als je deze discipline erin krijgt, verloopt alles rustig, geen stress en uw honden zullen er niet minder om lopen. Het is verkeerd te denken dat je honden als gekken moeten laten zien; van we willen gaan, want gaan willen ze allemaal.

Natuurlijk wilt u weten hoe je dat kan bereiken ?

Praktijk .

In de praktijk verloopt de opleiding aan discipline al voor u gaat trainen.Leer uw honden rustig te blijven, en bij iedere nieuwe stap zullen ze de basis om rustig te blijven snel uitvoeren. Ze gaan weer even tekeer, maar we gaan ze leren dat rust iets oplevert, beloning.

Thuis bereid je je voor om te gaan trainen, de honden weten dat en staan te springen van , hé, vergeet mij niet, ik wil ook mee.

Simpel, is het rustig, dan gebeurt er iets, anders gebeurt er niets. Dat kan tijd in beslag nemen, ja, maar de eerste malen is geduld hebben hetgeen u later zal belonen. Hebt u veel honden, probeer zoveel als mogelijk rustig te krijgen en als je op een grens komt van de ene of andere pippo die het toch niet wilt snappen, dan laden we de rustige in, en de gekkerds, die moeten maar wachten. In de boxen zijn de anderen rustig want ze zijn al beloond geweest en weten dat ze moeten wachten tot je er bent om ze te gaan trainen. Toch vreemd dat ze dan rustig kunnen blijven en weten dat ze geduld moeten uitoefenen. Hebt u ze dat geleerd of hebben de omstandigheden dat gedaan ? Alleszins, u ziet dat ze het wel kunnen en dat u het hen kan aanleren, ook al stond u er niet bij stil dat dit zo was .

We rijden naar ons trainings- gebied, en laden de honden uit. Wie lawaai maakt moet wachten, de anderen die rustig zijn worden beloond.

We doen hun harnassen aan en weer hetzelfde, wie rustig is wordt beloond met een harnas, de anderen moeten wachten. We gaan ze inspannen, en weer eens herhalen tot ze allemaal ingespannen zijn kunnen worden. Dan gaan we op de kar staan, en weer hetzelfde liedje, rust is goed, lawaai is niets gebeuren.

Bij het ingespannen zijn kan je beter niet op de kar blijven staan, maar laat duidelijk merken dat je niet van plan bent te vertrekken, loop langs uw team en corrigeer ze, zet ze goed, doet de line-out. Worden ze rustig, ga naar je kar, zet een voet erop en blijf zeggen dat ze rustig moeten zijn. Commando's geven is belangrijk, dat is een signaal dat je geeft van wat er moet gebeuren. Stilletjes zeg ik dan rustig, stilletjes, shhhht. Mensentaal is niets verkeerd mee, het zijn geluiden die ze gaan associëren met een bepaalde reactie die ze moeten doen. Herhalen werkt nu eenmaal, en commando's zijn dan ook een belangrijke communicatie middel.

Nu zijn ze rustig en ben je klaar om te vertrekken. Wacht even, ook al trek je je handrem los en deze een geluid produceert, vertrek niet. Wacht even, en liefst iedere keer verschillend, bouw geen gewoontes in dat ze gaat conditioneren om te vertrekken zonder dat jij het zegt. En zeg dan go! Of enig ander commando. Je team is vertrokken en lopen als gekken. Nu zal je ze nog moeten trainen en verder opleren om gedisciplineerd een team te vormen.

Enkele male herhalen en je team zal snel doorhebben wat opbrengt en wat niet.

Beter een goede correctie dan duizend slechte, bij deze is dan volharden in hetgeen je wilt bereiken cruciaal, ook al bestaan je eerste trainingen enkel uit dat, inpakken, uitpakken, inspannen en lopen. Meer moet dat niet zijn in het begin.

Goed lopen heeft niet enkel met snelheid te maken, goed lopen is een geheel van discipline, training en nog meer.


FBMC v.z.w.
Prinsenlaan 18
9140 Temse
Wegens spammers worden op de website geen contact gegevens geplaatst.
En raison des spammeurs, aucune information de contact n'est indiquée sur le site.

Terug naar de inhoud